Leefstijl informatie - Suiker

Suiker

Suiker en gezondheid

Er is steeds meer aandacht voor de effecten van suiker op de gezondheid van de mens. We eten er veel te veel van volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uit onderzoek blijkt dat geen enkel land het aanbevolen percentage van suiker van 5 procent (oftewel 25 gram suiker) van de dagelijkse energiebehoefte haalt. Het absolute maximum is volgens de WHO 50 gram suiker per dag, oftewel 10 procent van de dagelijkse energie-inname. Maar minder dan 25 gram is nog beter tegen overgewicht en tandbederf. Nederlanders krijgen maar liefst twee tot drie keer zoveel binnen, blijkt uit de Voedsel consumptiepeiling. En dat is zeer royaal boven het aanbevolen maximum.

Waarom?

Gezond Leven concludeert dat overtuigend is aangetoond dat de consumptie van suiker en suikerhoudende producten het risico op diabetes doet toenemen en het lichaamsgewicht verhoogt. Consumptie van een à twee glazen suikerhoudende dranken leidt al tot een verhoogd risico.

Wat?

Wat zijn ‘suikers’ precies? Geraffineerde kristalsuiker (onze witte suiker dus), maar ook stropen, suikerhoudende dranken, koek, snoep, vruchten/fruitsap, sap-concentraten, gevitamineerd water, gezoete zuiveldranken, sportdranken, energiedranken, siropen, honing en alle toegevoegde enkelvoudige suikers in duizenden producten. De suikerrichtlijn die de WHO nu eindelijk heeft vastgesteld is jarenlang omstreden geweest. Al in 2002 gaf de WHO het advies om niet meer dan 10 procent van de dagelijkse energiebehoefte uit die vrije suikers te halen. Dat advies kwam zwaar onder vuur van de voedingsmiddelenindustrie te liggen, maar nu is het dan toch eindelijk duidelijk, we moeten onze suikerinname minimaal halveren!

Hoe?

Bij een grens van 50 gram kan een blikje traditionele cola (met 35 gram suiker) of eenzelfde volume appelsap (37 gram) nog net, maar dan mag de rest van de dag al niks meer. In de richtlijn beschrijft de WHO de onderbouwing voor nieuwe adviezen. Deze adviezen zijn gebaseerd op 2 gezondheidsaspecten:

  • De preventie van overgewicht
  • De preventie van tandcariës (tandbederf)

Voor een vrouw komt het advies neer op 50 gram vrije suikers per dag maximaal. Dit zit bijvoorbeeld in 2 longdrinkglazen frisdrank. De WHO suggereert zelfs dat het beter is om de consumptie te verminderen tot 5 energieprocent, maximaal 1 glas suikerrijk drinken per dag dus.

De meeste vrije suiker wordt geleverd door extra’s zoals frisdrank, snoep, koek, gebak en sauzen. Deze producten leveren weinig voedingsstoffen en veel calorieën. Van deze producten kun je het beste zo weinig mogelijk eten. Drink dus minder (liefst geen) frisdrank en beperk het eten van snoep, koek, gebak en andere kant-en-klaar producten. Op deze manier beperk je de inname van vrije suikers.

Bewust suikerarm eten is een weldaad voor ons mensen. Geraffineerde suikers zijn karig aan waardevolle voedingsstoffen, de calorieën die ze leveren worden ook wel lege calorieën genoemd, die het lichaam alleen maar belasten.

Als je merkt dat je zwaarder wordt of te zwaar bent, adviseren we om vooral minder extra’s te consumeren die veel suiker bevatten. Daarnaast wordt aangeraden om zo weinig mogelijk dranken te drinken waaraan suikers zijn toegevoegd.