Leefstijl informatie - Fruit

Fruit

Waarom fruit en vruchten?

Meer plantaardige en minder dierlijke voedingspatronen hebben positieve gezondheidseffecten. Gezond Leven concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente en fruit het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Verder sluit het gunstige effect van groente en fruit op de bloeddruk aan op het lagere risico op beroerte. Consumptie van fruit hangt bovendien samen met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker. Fruit levert ook weinig calorieën en veel voedingsstoffen.

Wat?

Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden ook tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, aubergine en komkommer.

Er bestaan veel fruitsoorten en fruit kan als volgt worden ingedeeld;

  • Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien en druiven.
  • Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines.
  • Pitfruit, zoals appels en peren.
  • Citrusfruit, zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen.
  • Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi’s en ananassen.

Hoe?

Uit de Nationale voedselconsumptiepeiling blijkt dat de Belgen gemiddeld 110 gram fruit per dag eten. Dat komt overeen met een stuk fruit per dag en dat is te weinig. De aanbevolen hoeveelheid fruit per volwassene bedraagt immers 250 à 300 gram ofwel zo'n drie stukken fruit (De Nationale Voedselconsumptiepeiling, België).