Leefstijl informatie - Peulvruchten

Peulvruchten

Wat?

Peulvruchten zijn bijvoorbeeld: bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we tot noten en groente omdat ze daar qua gezondheidseffecten op lijken. Peulvruchten bestaan uit twee vruchtbladen waarin zaden groeien van de vlinderbloemfamilie. Gedroogde peulvruchten zijn veel langer houdbaar dan peulvruchten uit pot of blik, maar net zo gezond als verse peulvruchten.

Waarom?

Peulvruchten bevatten veel voedingsvezels die goed zijn voor de spijsvertering en helpen bij het voorkomen van overgewicht en diabetes. Maar het zijn meer dan alleen gezonde vezelbommetjes, ze bevatten ook plantaardige eiwitten (waardoor ze af en toe als vleesvervanger gebruikt kunnen worden) en zitten boordevol vitaminen.

Gezond Leven concludeert ook dat overtuigend is aangetoond dat consumptie van peulvruchten het LDL-cholesterol verlaagt, wat een causale risicofactor is voor coronaire hartziekten. Peulvruchten helpen dus om je hart en bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamine B en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor.

Hoe?

De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De consumptie van peulvruchten in vergelijking tot vlees is dus minder milieubelastend. In België eet de helft van de bevolking nauwelijks tot geen peulvruchten. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om wekelijks één maal peulvruchten op het menu te zetten.

Peulvruchten zijn: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen.

Peulvruchten kunnen winderigheid bevorderen. Het is aan te raden kleinere hoeveelheden te nemen of peulvruchten tijdelijk te vermijden als je last hebt van je darmen.